Primum Non Nocere!
Primum Non Nocere!
Tıp nedir?
Tıp; çeşitli hastalıklardan muzdarip hastaların teşhis ve tedavisiyle ilgilenen, çeşitli dallara ayrılan çok geniş bir alandır.
Tıp; eski çağlarda Mısır’dan Çin’e kadar bir çok medeniyette kendine yer bulmuş, birçok hekim yetişmiştir. Bu değerli hekimlerin başında Tıp’ın babası olarak bilinen Hipokrat gelmektedir.
Hipokrat’ın, MÖ 460’lı yıllarda, bugünkü Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Kos Adası’nda doğduğu düşünülmektedir. Bu adada tıp fakültesi kurmuş ve çeşitli eserlere imza atmıştır.Geleneksel tıptan sonra ise zamanla tıpta modernleşmeler yaşanmış ve günümüz modern tıbbı oluşmuştur.
Modern Tıp Bilimi üçe ayrılır:
Temel Tıp Bilimleri (örn. Anatomi, Histoloji)
Klinik Tıp Bilimleri (örn. Psikiyatri, Dermatoloji)
Cerrahi Tıp Bilimleri (örn. Beyin Cerrahisi, Genel Cerrahi)
Türkiye’de ise Tıp, Osmanlı Döneminden itibaren gelişerek ve genişleyerek ilerlemektedir. Osmanlı’daki ilk modern eğitim veren Tıphane ve Cerrahhane-i Amire’den başlayarak 2022 yılını baz alırsak Türkiye’de 118 Tıp Fakültesi bulunmaktadır ve tıp fakültelerimizin sayısı ve kalitesi gitgide artmaktadır.
14 Mart Tıp Bayramı’na gelecek olursak öncelikle bütün hekimlerimizin ve hekim adaylarımızın Tıp Bayramı kutlu olsun.
Tıp Bayramı, 14 Mart 1827’de yukarıda da belirttiğim gibi Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kurulmasını baz alır.
İlk kutlamalar 14 Mart 1919’da gerçekleşmiş ve o günden günümüze coşkulu bir şekilde kutlanmıştır.
Geçmişten günümüze vatanımıza meslek ahlakının gerektirdiği şekilde hizmet etmiş bütün hekimlerimize saygılarımı sunuyorum.
Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.
Ali Emre Başcı
Anadolu uygarlıklarından Hititlerde de kral aynı zamanda hem matematikçi, hem astrolog, hem de tıp bilgisiyle donanmis bir hekim olmaktaydi. Örneğin: Kargamışlı Hekim Kral Luhas sülalesinden Katuvas.
YanıtlaSilModern hekimliğe geçiş ile birlikte birçok değeri taşıyan 14 Mart Tıp bayramı tüm meslektaşlarıma kutlu olsun.